Dieta surowa (RAW) to model żywienia psów oparty na składnikach zwierzęcych, świeżych, surowych, a przede wszystkim nie przetworzonych. Dzięki temu organizm otrzymuje w składnikach pokarmowych wszystkie niezbędne związki odżywcze.
W skład diety surowej wchodzi 80-100% elementów zwierzęcych oraz 0-20% elementów roślinnych.
Mięso mięśniowe to mięśnie szkieletowe z różnych części ciała. Mięso nie powinno być chude, oczyszczone dokładnie z błon oraz tkanki tłuszczowej. Takie „czyste” kawałki wymagają uzupełnienia porcji tłuszczu przy pomocy łoju, sadła, skór ptasich.
Element kostny to część ciała potencjalnej ofiary zawierająca dużo kości, mało tkanek innych. Przykładem typowego elementu kostnego są skrzydła, korpusy, szyje, ogony, żebra. Części takie jak comber królika lub uda ptasie są elementami zbilansowanymi pod względem mięsa i kości. Nigdy nie podajemy psu kości gołych, oskubanych z mięsa. Nie podajemy także dużych kości zwierząt dużych i ciężkich.
Podroby to narządy wewnętrzne nie będące mięśniem szkieletowym. Typowy i podstawowy zestaw podrobów łatwo dostępnych w sprzedaży to płuca, serca, wątroba i nerki. Najważniejszym podrobem jest wątroba – powinna stanowić 5% masy pokarmu podawanego w ciągu doby. Jeżeli dysponujemy podstawowym zestawem podrobów, udział procentowy poszczególnych elementów można rozłożyć po równo tzn. 5% serc, 5% płuc, 5% wątroby, 5% nerek. Jeżeli zestaw podrobów wzbogacimy w inne narządy (śledziona, mózg, oczy, trzustka, jądra), wtedy ilość wątroby pozostawiamy na poziomie 5% a udział % serc, płuc i nerek zmniejszamy odpowiednio tak, aby finalnie otrzymać znowu 20% podrobów ogółem.
Najbardziej wartościowe są podroby przeżuwaczy (krowa, koza, baran), aczkolwiek należy w diecie stosować jak największą ich różnorodność.
Ozory oraz żołądki ptasie nie są co prawda mięśniem szkieletowym, ale nie zaliczamy ich także do podrobów. Wchodzą w skład pozycji mięsnej. Mogą występować w diecie w ilości wyższej niż ta wynikająca z proporcji budowy ciała potencjalnej ofiary. Nie mogą jednak stanowić podstawy diety.
Warzywa i owoce stanowią najmniejszy udział w diecie. Bazujemy na roślinach lokalnie występujących, sezonowych. W skład części warzywnej wchodzić mogą marchewka, korzeń pietruszki, bulwa selera, bulwa buraka, dynia, cukinia. W szczególnych przypadkach ugotowany ziemniak lub batat. Z owoców gruszka, jabłko, śliwki, arbuz, truskawki, czereśnie, jagody, maliny. Proporcje w części roślinnej przedstawiają się następująco: 90% warzywa, 8% owoce i zioła.
Warzywa mogą być surowe lub ugotowane. Powinny być jednak rozdrobnione. Nie podajemy psom zbóż oraz ich przetworów (płatki, kasze, produkty mączne), kukurydzy, roślin strączkowych (w tym także soji), warzyw liściastych, motylkowych, kapustnych oraz generalnie nic zielonego z wyjątkiem ogórka – ten jednak może być ciężkostrawny.
Jeżeli zwierzę odmawia spożywania roślin – nie trzeba go do tego zmuszać, należy jednak zadbać o odpowiedni poziom tłuszczu w diecie. Pamiętajmy jednak, że w przypadku schorzeń w przebiegu, których należy ograniczyć poziom tłuszczu w diecie, część roślinna będzie musiała wzrosnąć nawet do 50-60%, a wtedy pies nie znający warzyw może mieć problem z jedzeniem.
W diecie surowej nie ma zapychaczy i wypełniaczy. Dieta ma być maksymalnie odżywcza, a nie tylko wypełniająca żołądek.
Ostatnim elementem układanki są jaja i suplementy.
Jaja są bardzo ważnym elementem diety ze względu na fakt, że są bardzo wartościowe odżywczo. Podajemy je w całości, w formie surowej.
Suplementy to naturalne zamienniki wielu elementów ciała potencjalnej ofiary, których nie można kupić ze względu na przepisy nakazujące utylizację. Suplementy są konieczne także ze względu na niedobory związków odżywczych wynikające z chowu przemysłowego zwierząt rzeźnych.
Podstawowym zestawem suplementów w diecie RAW są algi, drożdże piwne, źródło kwasów tłuszczowych nienasyconych omega-3 oraz krew (hemoglobina i osocze).
Więcej na temat suplementacji oraz samej diety przeczytasz w kolejnych artykułach. Zostań z nami!
Izabela Sekuła
Ekspertka od diety BARF